Egy fejezet záró éjszakája – Avagy hogyan szervezzünk legény-és lánybúcsút?

posted in: Blogbejegyzés | 0

Legénybúcsú, lánybúcsú. Mi jut eszünkbe először e szavakról? Egy szingli nő vagy férfi utolsó „szabad” estéje? Pókerjátszma egy szivarfüstös szobában? Koktélbárban való nevetgélés? Buli a közeli barátokkal? Egyen pólók, petrezselyem? Esetleg életünk egyik legerősebb másnapja? Sokan sokféleképpen szervezik meg a leendő ara vagy férj utolsó estéjét, azonban bele sem gondolnánk, mennyi mindenre kell odafigyelni egy ilyen örök emlékű esemény megszervezésekor.

Vegyük hát sorra, milyen kihívásokkal kerülhet szembe az ember, akire a menyasszony vagy vőlegény ezt a nemes küldetést bízza!

Kik szervezik?

A szervezésnek a legénybúcsú és a leánybúcsú során is kialakult hagyománya, rendszere van, a „modern” verziók jellemzően a XX. század végén, XXI. század elején alakultak ki és gyakorlatilag egy teljes iparág épül a legénybúcsúk és lánybúcsúk szolgáltatásszerű megszervezésére is. Természetesen mindkét esetben vannak olyan feladatok, amiket szokásszerűen a legjobb barát/tanú lát el.

Lánybúcsú: jellemzően a menyasszony egyik közeli barátnője (rendszerint a tanúja) vállalja az este megszervezését és olyan lányokat hív, akik szintén közel állnak a menyasszonyhoz, illetve alapból hivatalosak az esküvőre. Fontos, hogy a szervező ismerje a menyasszony aktuális baráti körét, illetve a meghívottak listáját, hiszen ha véletlenül olyan ismerős is meghívást kap, aki korábban konfliktusba keveredett a társaság bármelyik női tagjával (vagy akár a menyasszonnyal), az könnyen negatív nyomot hagyhat az estén. Manapság már jellemző, hogy a menyasszony ad egy listát a szervezőnek azokról a személyekről (és elérhetőségeikről) akikkel szívesen eltöltené leánybúcsúját. Kiemelten fontos, hogy az ara számára tényleg meglepetés legyen a leánybúcsú, persze azt nem árt elintézni, hogy aznap este (és lehetőleg másnap egész nap is) szabad legyen.

Legénybúcsú: a legénybúcsút már a spártai katonák is tartottak, tőlük terjedt el később a szokás. A hagyomány szerint edényeket ütöttek össze, hogy a zajjal elűzzék az ártó szellemeket. Természetesen ez később átalakult egyfajta mulatsággá, mellyel a vőlegény utolsó estéjét ünnepelték legényként. A megszervezése a hagyomány szerint a tanú feladata, a fiúknál inkább az estéhez tartozó „feladatok” biztosítása, melyek alapot szolgáltatnak a későbbi vicces történetekhez. Az este költségeit a hagyományok szerint a tanú állja, amit sokszor egy gyűjtés előz meg, de manapság itt is a résztvevők közötti költségmegosztás a jellemző.

Forgatókönyv

Lánybúcsú: a lánybúcsúkat jellemzően játékos feladatokkal megtűzdelt, gondosan szervezett program tölti ki, rengeteg lista kering ezekből az interneten.

Kezdésként általában átadják az ara számára szánt vicces vagy praktikus ajándékokat, amit már nőként is hasznosítani tud, de ezek igazi lényege, hogy az este folyamán mindenki számára egyértelmű legyen, hogy ki azon az estén a társaság középpontja, a menyasszony, akinek lányságát éppen búcsúztatja a társaság. A menyasszony kap egy megkülönböztető „jelet”, ami általában egy fejdísz (fátyol) vagy egy feliratos póló. Ezt követően jöhetnek a feladatok, mint például petrezselymek eladása, közös fotókészítés különböző korú férfiakkal, de számos játék közül választhatunk, amelyeknek csak a képzelet szab határt.

Legénybúcsú: a vőlegénynél általában azért a kitörő öröm érzése mellett sokszor megjelenik egyfajta aggódás is, így célszerű először ezt feloldani. Elsőként egy olyan programot érdemes szervezni, mellyel közösen vehet részt a barátokkal és férfinak érezheti magát. Ez lehet egy – manapság nagy népszerűségnek örvendő – szabaduló szoba, egy paintball meccs, de akár egy egyedileg szervezett kihívásra épülő feladat is, a lehetőségek tárháza szerencsére (csaknem) végtelen. Ezt követően lazításként természetesen jöhet egy görbe este, itallal, szórakozással, adott esetben szintén feladatokkal fűszerezve. Természetesen a legénybúcsúk velejárója a vőlegény megtréfálása is. 🙂

 

Ajándékok

Lánybúcsú: a menyasszonynak adott ajándékok a későbbi szerepeit fejezik ki, vagy emlékül szolgálnak a barátnőkkel eltöltött boldog pillanatokról. Jellemzően fehérneműk, harisnyakötő, háztartási eszközök, fényképalbumok.

Legénybúcsú: a leendő férjnek szánt ajándékok egyrészt vicces dolgok, melyek mégis praktikusak lehetnek, pl. üzenet a férj 10 évvel későbbi önmagának, vicces feliratok a közös lakásba, sorsjegyek, kezdők szakácskönyve, másrészt a legénybúcsúk elengedhetetlen kelléke, a vőlegény egyedi feliratos pólója is az ajándékok között szerepelhet.

Fontos játékszabályok, melyeket mindkét esetben érdemes betartani:

Időpont

Tartsuk legalább pár nappal az esküvő előtt! Bármilyen bulisan hangzik, nem valószínű, hogy jó ötlet a házasságkötés napjának előestéjén tartani a legény-és leánybúcsúkat. Ha esetleg túlzott alkoholbevitel történik azon a bizonyos estén, a következő napon csúnya másnap következhet be, ami -lássuk be- egy esküvőn nem a legpraktikusabb állapot.

Mi fér bele?

A párok és a szervezők tisztázzák, mi „fér bele” a másik részéről! Ha a menyasszony nem szeretne vetkőzős fiút, vagy olyan játékokat ahol idegeneket kell megszólítani, illik tiszteletben tartani. Talán éppen ezért olyan népszerű manapság, hogy néhány legjobb barát/barátnő inkább egy rövid wellness-hétvégét nevez ki lánybúcsúnak és töltik el ott az utolsó napokat egyfajta felöltődésként. Továbbá az sem előnyös, ha a menyasszony csak egy nevetgélős, ajándékozós „házibulit” kap, míg a vőlegényt elviszik egy hatalmas buliba, ahol akár sztriptíz táncost is fizetnek neki (természetesen ez fordítva is előfordulhat :P). A költségvetést (vagy legalább egy részét) általában a meghívottak közösen állják, a szervezőre van bízva, a költségek mekkora hányadát szeretné elkérni a többi vendégtől.

Figyeljünk a máshonnan érkezőkre!

A több vendéggel járó esték esetén előfordulhat, hogy van olyan meghívott, aki másik településről (vagy akár külföldről) érkezik, ilyen esetben fontos megoldani, hogy mindenki tudjon hol aludni.

Beszerzés!

Ha készülünk bármiféle különleges dologgal (például egyedi póló), figyeljünk oda, időben igényeljük meg ezeket!

Helyszínválasztás!

Olyan helyszínt válasszunk, amely a terveinknek és az este várható intenzitásának megfelel (pl.: bulizáshoz egy igényes szórakozóhely, feladatokhoz akár egy helyiség kibérlése, szabaduló szoba, stb.)

Összefoglalva tehát a legénybúcsú és a leánybúcsú is nagy hagyományra tekint vissza, ám számtalan variációt kombinálhatunk a lehető legjobb este érdekében. Könnyű feladatnak tűnik, hiszen ki nem szervezett már le a barátokkal egy laza szombat estét, ám tartsuk szem előtt, ez az este, akárhogy sikerül is, meghatározó esteként vonul be a vőlegény/menyasszony életébe. Figyeljünk tehát oda, mi a legjobb az ünnepeltnek és végezetül, ha túlvagyunk a szervezésen, mi is lazítsunk kicsit, élvezzük az estét! 🙂