Zöld esküvő – avagy hogyan lehetsz környezettudatos a Nagy Napon? 1.rész

Nagyon sok pár esik abba a hibába, hogy esküvőjük szervezése alatt megfeledkezik a környezetéről, illetve a környezetvédelemről. Az elmúlt időszak eseményei viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy óvjuk környezetünket, így egy-egy esküvő szervezésekor erre sem árt odafigyelnünk. Egy este alatt ugyanis  hatalmas mennyiségű műanyag szemetet termelhetünk, amely a környezetünkre kifejezetten ártalmas. Ezzel együtt szerencsére egyre többen vannak azok, akik nemcsak mindennapi életükben, hanem esküvőjük alkalmával is óvják a természetet, sokan közülük a “zöld esküvő” stílust részesítik előnyben. . Bejegyzésünkben a zöld esküvők iránt érdeklődő pároknak szeretnénk segíteni néhány fontos tippel.

 

Zöld esküvő – Az alapok

Mielőtt bármibe belekezdünk érdemes lefektetni a legfontosabb alapokat, hogy mit is jelent egy zöld esküvő. A zöld esküvő lényege a tudatos erőforrások használata. A környezetbarát hozzáálláshoz tartozik a hulladék újrahasznosítása, fenntartható helyszínválasztással. Emellet lényeges kiemelni, hogy a zöld esküvőknél tudatosan mellőzik az  egyszer használatos műanyagokat. 

 

Helyszín

Az esküvőszervezés során az egyik legelső és legfontosabb dolog a helyszín kiválasztása. A kültéri esküvő lehet az egyik legenergiatakarékosabb döntés. Így például a zöld esküvő helyszíne lehet az egy farm/tanya, ahol a nap biztosít minden fényforrást. Rengeteg olyan kültéri rendezvényhelyszín van, amely tökéletes lehet, hiszen fel vannak szerelve mosdókkal is, így a higiéniát sem kell feláldozni. 

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy ha több helyszín is lesz az esküvő alatt (pl. templomi ceremónia, anyakönyvvezetői szertartás, lakodalom helyszíne), olyan helyszíneket válasszunk, amelyek közel vannak egymáshoz. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy  ezek a távolságok gyalog is bejárhatóak, így nemcsak időt spórolhatunk, hanem a levegőt is megkíméljük a káros szén-dioxid kibocsátástól.

Ezzel együtt azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy a sok pár különböző okok (pl. időjárás) miatt nem szeretne kültéri esküvőt – valamint minden kültéri esküvő esetére ki kell jelölni egy “B tervet” – ahol eső esetén megartásra kerülhet a ceremónia. Ezeknek a pároknak jó hírünk van! Már Magyarországon is nagyon sok lehetőség van beltéri zöld esküvő tartására. Erre egy nagyon jó példa lehet a Le Til Kúria, ahol már a kifejezetten öko-esküvők megszervezését is vállalják. Kiemelik az “álom és fenntarthatóság  találkozása” elvet, fő kulcsszavaik pedig a szezonalitás, regionalitás, fenntarthatóság és a zero waste. 

 

Meghívók

Habár az online világban egyre több papír alapú dolog (pl. könyv) kezdi elveszíteni régi fényét, ha esküvőről beszélünk a nyomtatott meghívó még mindig fénykorát éli. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy a papír készítéséhez évente több millió fát vágnak ki és dolgoznak fel. Ez a  procedúra pedig nemcsak rengeteg fát emészt fel, de környezetünk káros kibocsátásoknak is ki van téve. Éppen ezért örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több pár próbál figyelni a környezettudatosságra az öko-meghívók választásával. A zöld esküvők jegyében alternatívának szokták választani az újrahasznosított papírokat és a papírmentes meghívókat is. Ha hisszük ha nem, ma már ezek mellett elültethető meghívók is léteznek, amelyet az esküvő után el lehet ültetni  és később gyönyörű virág fog belőle hajtani. Így esküvőnkkel nemcsak a magunk, de Földünk boldogságáért is tettünk valamit. 

 

 

(kép forrása:Pinterest)

Őszintén szólva, ha bármelyik jövőben házasodó ismerősünk kikérné a véleményünket, mi biztosan egy zöld esküvőt ajánlanánk neki. Nagyon fontos a környezetünk védelme, így csodás kezdeményezésnek gondoljuk az ilyen esküvők szervezését. Reméljük, hogy erről Ti is így gondolkodtok!

Érdekelne még több részlet a zöld, környezettudatos esküvőkkel kapcsolatban? Kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le blog 2. részéről sem, amelyben szó lesz a környezetbarát dekorációról, ruháról és a tortáról is.

Szeretettel,

Kati & Sanyi