Esküvői meghívó – Amit érdemes átgondolni a tervezéskor

posted in: Blogbejegyzés | 0

Ha olyan hagyományokat kellene felsorolnunk, amelyek jelenléte minden esküvő szerves része, a meghívó biztosan egy lenne közülük. A rokonok és a barátok elsőként a meghívón találkoznak az esküvővel, nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a meghívó az esküvő névjegykártyája. Amennyire lehet, stílusának tükröznie kell a közelgő ceremónia hangulatát, tartalmaznia kell minden fontos tudnivalót és persze egyáltalán nem mindegy a megfogalmazása sem.

Nézzük át, mik a legfontosabb szempontok az esküvői meghívók elkészítésekor!

Mi kerüljön rá?

A legfontosabb a Ti nevetek, hogy egyértelműsítsétek, a Ti esküvőtökről van szó. Mindenképpen tüntessük fel a meghívott nevét, illetve ha tudjuk, a párja nevét is. Ha nem tudjuk a párja nevét, vagy csak szeretnénk tudatni, ki(ke)t várunk vele együtt, a neve után tegyük hozzá az „És párja”/”És családja” elnevezést. Ha nem szeretnénk személyre szabni a meghívó megszólítását, bátran alkalmazzunk általános megszólítást, például „Kedves Családunk és Barátaink!” – ez abban az esetben is jó megoldás, ha nem szeretnénk egyedire szabni ilyen módon a meghívókat, hiszen könnyen lehet hogy a meghívók készítésének idején a meghívottak listája még nem végleges, és a meghívókat nagy tételszámban rendelni mindig költséghatékonyabb, mint néhány darabot, ennek segítségével pedig későbbi pluszköltségektől is megkímélhetjük magunkat.  Elengedhetetlen emellett az esküvői ceremóniák időpontjának és helyszínének feltüntetése a meghívón.

Nem kötelező, de szokás valamilyen idézet írása az esküvői meghívóra. Rengeteg lehetőség közül válogathatunk a romantikustól kezdve, a modern vicces, vagy éppen aktuális slágerek dalszövegeiből, de több példát találunk ezen az oldalon is. A lényeg, hogy kifejezzen benneteket és kapcsolatotokat.

Ha nagyon sok plusz információ van pl. a szállással vagy az öltözettel kapcsolatban, azokat célszerű egy kísérő kártyával mellékelni.

Amennyiben írásban szeretnénk a visszajelzést az esküvőn való részvételre, úgy arra szintén egy külön kártyán adjunk lehetőséget (a megküldés határidejének feltüntetésével!), ahol név szerint megadjuk a visszajelzés lehetőségét. Utóbbi, hasznos lehet a későbbiekben az ültetőkártyák, köszönőajándékok tervezésekor is.

Ha a vacsorára csak a násznép egy részét szeretnénk meghívni, érdemes kétféle meghívót készíteni, vagy egy különálló lapot mellékelni a vacsorán résztvevők számára, az arra vonatkozó legfontosabb adatokról.

A meghívó megfogalmazása, stílusa

Megfogalmazás és dizájn szempontjából mindenképpen legyen egységes az esküvői meghívó. Itt el kell döntenünk, milyen meghívót szeretnénk.

Választhatunk a klasszikus, hagyományos megoldások közül vagy igazíthatjuk valamilyen témához is a meghívó szövegezését és dizájnját.

Amire mindenképpen nagyon figyeljünk: a meghívó dizájnban passzoljon az esküvő dizájnjához, színösszeállításához!  Tehát ha például egy bizonyos virágot alkalmazunk az esküvői díszítésnél, ez a virág, vagy legalább a színe szerepeljen a meghívón is. Ha egy közös szimbólum kötődik az ifjú párhoz és az esküvőn is megjelenik, tegyük rá a meghívóra. Ha az esküvőn 2-3 szín dominál, ez a 2-3 szín szerepeljen a meghívón is.

Nagy vitatéma, és a menyasszonyokat két táborra osztja a nézet, hogy a meghívón illik-e jelezni, ha a pár pénzt szeretne ajándékba kapni a tárgyak helyett. Egyes nézetek szerint illendőbb szóban közölni a meghívó átadásakor, mások úgy gondolják, jobb ezt egy rövid, pár mondatos leírással a vendégek tudtára adni.

Íme, néhány példa:

“Minden kedves Barát és Rokon!
Kérünk Titeket ne vegyétek zokon!

A nagy izgalomra együnk-igyunk egyet,
Sok szeretettel várunk benneteket.
Hangulatos kis vacsorával,
Talp alá való muzsikával.

Kedves vendég ne fáradjál,
Ajándékért ne szaladjál!”

„Ajándékon ne törd fejed,
háztartásuk komplett,
perselyünk viszont üres.”

„Ajándékon ne tört a fejed, egy borítékban elrejtheted.”

„Ajándékon ne gondolkozz,
Magaddal csak jókedvet hozz!
Inkább add a menyecske táncnál,
Amit kis családunknak szántál!”

Mikor, hogyan adjuk át?

Aranyszabály, hogy a meghívókat legalább 2-3 hónappal az esküvő előtt küldjük ki/adjuk át, de nem ritka az akár fél évvel az esemény előtti meghívás is. Nyilván számunkra és a meghívottak számára is fontos a meghívók mihamarabbi kiküldése. Egyrészt a visszaigazolók létszámától függ több más esemény szervezése is (pl. vacsora) , másrészt a munkaadók sem biztos, hogy utolsó pillanatban kiadják a szabadságokat.

Ha módunk van rá, mindenképpen személyesen adjuk át a meghívókat minél több érintettnek. Természetesen ez idő-és térbeli akadályokba is ütközhet, ilyen esetben a postán való kiküldést javasoljuk. Ha postán küldünk esküvői meghívókat, a megérkezés várható ideje után 1-2 nappal akár fel is hívhatjuk a címzetteket, akiknél érdeklődjünk, megérkezett-e a meghívó.

Összefoglalva tehát: a meghívó adjon át minden fontos információt, egyben tükrözze az esküvő stílusát és örömöt okozzon a meghívónak és meghívottaknak!

Hasznosnak találtad a bejegyzést? További tippekért, ötletekért kövesd Facebook oldalunkat! 🙂Inspirálódj és ötletelj, … hogy a pillanat még szebb legyen! 😉

Sok sikert az esküvőszervezéshez!

Üdvözlettel,

Kati & Sanyi