Zenekar vagy DJ?- Avagy ki legyen az esküvői zeneszolgáltató?

posted in: Blogbejegyzés | 0

Ha közvélemény kutatást kellene tartani abban a témában, hogy mi okozza a legnagyobb vitát a vőlegény és a menyasszony között, szinte biztosra vehető, hogy a válaszadók jelentős százalékának az esküvői zeneszolgáltató kiválasztása jutna eszébe elsőként. 

Miért ilyen fontos ez? Nyilván egyik félnek sem mindegy, milyen stílusú zene szól az esküvőjén, pláne, ha a vőlegény és a menyasszony eltérő zenei ízléssel rendelkezik, pláne ha ebbe esetleg még a szülők is beleszólnak, hiszen az ő zenei elképzelésük az esküvői zenék tekintetében általában tényleg teljesen más mint a leendő házaspár tagjainak.  Legelőször célszerű összeülnie az ifjú párnak és megbeszélni, ki mit hallana szívesen, akár összeállítani egy kívánságlistát. Ezt követően nézzük át a meghívottak korosztályát és állapítsuk meg, ebből adódóan melyek azok a zenei irányzatok, melyek szóba jöhetnek.  Ez után már elkezdhetünk gondolkodni, zenekar vagy DJ meghívásával járunk jobban.

Mindkét oldalnak megvannak úgy az előnyei, ahogy a hátrányai is. Nézzünk hát ezekből párat!

Zenekar

A hagyományos esküvőkön mindig zenekar zenél, többféle stílusú bandából (pl. mulatós, partyzenekar) válogathatunk, az ifjú pár és a násznép zenei ízlésétől függően.  Az esküvői zenekarokat leginkább ajánlások szerint szokták kiválasztani, már hónapokkal (de előfordul, hogy akár egy évvel!) az esküvő előtt. Figyeljünk tehát, hogy ha zenekart választunk, ne hagyjuk az utolsó hetekre a döntést, akár nézzük/hallgassuk meg őket előadás közben vagy kérjünk tőlük hanganyagot. Ha az esküvőn az idősebb korosztály képviselői nagyobb számban vannak jelen, célszerű megfontolni a zenekar választását.

Előnyök

 • Minden zenekar máshogy adja elő ugyanazokat a számokat, akár saját, akár a megrendelő ízlésére szabva és tudjuk, élőben nincs két ugyanolyan koncert, tehát a hangulat megismételhetetlennél válik!
 • Az egyeztetések alatt az egyes zenéket lehetőségünk nyílik saját verzióban kérni, illetve már az eseményen is kérhetünk bármikor kisebb-nagyobb változtatásokat a zenékben, legyen az egy gitárszóló vagy egy hozzátoldott szövegrészlet.
 • A zenekar tagjainak személyisége is meghatározó, a frontember egyben hangulatfelelős is, így ő tudja átvezetni a zenéket, közben a vőlegény és menyasszony üzeneteit egymás és a násznép felé is átadhatja.
 • Sokkal könnyebben a tánctérre csábítják a vendégeket, aki nem táncol, annak is élmény az előadásmód

Hátrányok

 • Korlátozott repertoár, egy DJ kínálatával nem tudnak versenyezni.
 • Nem tudják mindenki zenei igényeit kielégíteni.
 • Általában drágább, mint a DJ és jóval hamarabb le kell foglalni.
 • Nagyobb tér kell az előadáshoz, hiszen a hangszerek több helyet foglalnak, különösen igaz ez egy többfős zenekar esetében.

DJ

Manapság egyre divatosabb (és a legtöbb esetben olcsóbb is) DJ-t hívni az esküvőre. Tény, hogy ebben az esetben a zenékből elveszik a zenekarok esetében érezhető egyediség, ám nagyságrendekkel szélesebb választékból kérhetünk zenéket. Természetesen a DJ-k között is vannak jobbak, rosszabbak, de egy lemezlovas a korábban előre felvett zenéket nem tudja „elrontani”, ezáltal kisebb a hibázás lehetősége is. Amennyiben az esküvőn döntő többségben fiatalok vesznek részt, ajánlott DJ-t választani.

Előnyök

 • Hatalmas zenei kínálat, gyakorlatilag bármi kérhető.
 • Bármikor váltható a stílus.
 • A zenéket pont úgy halljuk, ahogy emlékszünk rájuk, szép emlékeket is felidézhetnek.
 • Olcsóbb és sokkal kisebb térre van szüksége a zenekarhoz képest.

Hátrányok

 • „Sablonhangzás”, csak stúdiófelvételek elérhetőek, nem lehet változtatni a számokon.
 • Nem biztos, hogy elnyeri az idősebb korosztályok szimpátiáját.
 • Önmagában kevés lehet az önálló szórakozásra, látványtechnika is szükséges.
 • Nem mindig egyszerű improvizálni, ha egy-egy kívánság miatt hirtelen váltani kell.

Mi van, ha mindkettőt szeretném?

Van, aki arra esküszik, hogy zenekart és DJ-t is hív. Ez esetben a költségnövekedés mellett számolnunk kell a koordinálással is, hiszen az egész estét le kell bontani, melyik előadó mikor játszik, így a legokosabb, ha a vendégsereg korosztályának és zenei ízlésének figyelembe vételével választunk előadót. Vegyük hozzá azt is, ha csak pár olyan zenére van szükségünk, melyek elütnek a zenekar stílusától, azt a néhány számot akár telefonról/laptopról is lejátszhatjuk a zenekarral egyeztetve.

Esküvői zenekarokat és DJ-ket többek között az ezen az oldalon böngészhetünk, stílus, felszereltség és régió szerint.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? További tippekért, ötletekért kövesd Facebook oldalunkat! 🙂  Inspirálódj és ötletelj, … hogy a pillanat még szebb legyen! 😉

Sok sikert az esküvőszervezéshez!

Üdvözlettel,

Kati & Sanyi