Nyitótánc

Nyitótánc nélkül nem kezdődhet a buli

posted in: Blogbejegyzés | 0

Sok esküvőre készülő párral beszélgettünk az elmúlt időben, akikben sokszor felmerült a nyitótánc és az azzal kapcsolatos kérdések. Egyrészt kicsit féltek tőle, másrészt nem tudták, hogy kezdjenek neki a nyitótánc összeállításának.  Annak érdekében, hogy eloszlassuk az előzetes félelmeket és néhány tanácsot adjunk számotokra, készítettünk egy kis összeállítást. Ez a rövid bejegyzés személyes véleményeket, valamint interneten található nyitótáncokat is bemutat, amelyek megfelelő példával szolgálhatnak a saját nyitótáncotok összeállításához.

 

A nyitótánctól nem kell félni

 

A nyitótánc minden esküvő szerves részét képezi, hiszen ekkor a násznép figyelme csak Rátok összpontosul. Sokan vannak, akik mégsem szeretnének nyitótáncot az esküvőjükön. Ennek több oka is lehet, például nem szeretnének tánctanárt fogadni, nem érzik magukat „táncoslábúnak” vagy egyszerűen annyira lámpalázasok szoktak lenni, hogy inkább kihagynák az esküvői programból.

Ennek ellenére mindenképp javasoljuk, hogy készüljetek nyitótánccal két okból is. Egyrészt ez egy kellemes elfoglaltság az esküvő előtt, hogy egy kicsit még jobban az esküvőre hangolódjatok. Másrészt az a hagyomány sok helyen, hogy addig a násznép nem kezd el táncolni, amíg az ifjú pár meg nem nyitották táncukkal az estét. Emiatt is fontos, hogy legyen nyitótáncotok, mivel remekül megalapozhatja az egész bulit 🙂

 

Nem profi táncosokat, hanem Benneteket akarnak látni

 

Ha a kiadások miatt nem szeretnétek tánctanárt fogadni, akkor gondoljatok bele abba, hogy a vendégeitek sem egy profi táncbemutatót várnak el Tőletek. Sőt, a lényeg, hogy Benneteket lássanak úgy, amikor csak ketten táncoltok, kicsit romatikázva, kicsit viccesen, na meg egy kicsit a koreográfiával küszködve… 🙂

A gyakorlás során a „táncos lábatok” is előjön és a lámpaláz is elmúlik. Nagyon sok ingyenes oktató videó található a YouTube-on, ami alapján könnyen össze tudtok állítani valamilyen egyszerű elképzelést, ami nagy sikert arat majd az esküvőtökön. Szeretnénk Nektek segíteni elindulni ezen a nehéznek tűnő úton, így készítettünk egy rövid összeállítást számotokra. Ne aggódjatok, nem a vőlegények profi tánctudása miatt lettek ezek a felvételek olyan népszerűek a közismert videómegosztón… 🙂

 

Niki és Zozó nyitótánca

Ezt a videót azért ajánljuk számotokra megtekinteni, mert jól alkalmazzák az egyes zenékre jellemző figurákat, amiket valószínűleg a közönség is ismer. Gondolunk itt elsősorban a Diszkó Patkányok közismert filmzenéjére, vagy például a robot mozgásra, ami az esküvői táncoktól teljesen idegen, viszont éppen ezért lesz meglepő és vicces a nyitótánc során.

 

 

Kinga és Zoli nyitótánca

Kinga és Zoli rengeteg zenéből csempésztek a nyitótáncukba részleteket, már csak emiatt is érdemes megnézni. Amire mindenképpen érdemes figyelni, hogy egyrészt elég sok hazai zenét dolgoztak fel, ami véleményünk szerint szerencsésebb a násznép körében, mert legalább mindenki érti a szövegét. Továbbá a legelső zene újra visszatér a nyitótánc legvégén, ami nem bulival, hanem sokkal inkább romatikával zárja a nyitótáncot. Erre még a blogbejegyzés végén visszatérünk.

 

 

Kata és Dani nyitótánca

Kata és Dani nyitótáncában elsősorban az fogott meg bennünket, hogy Niki és Zozó táncához hasonlóan közel 4 perces, vagyis nem tűnik hosszúnak a násznép számára, folyamatosan fenntartja a figyelmet. Emellett fontos kiemelni, hogy néhány olyan nagyon népszerű külföldi zenét is becsempésztek a koreográfiába, amiket szinte mindenki korhatár nélkül szeret és különösen a Micheal Jackson – Thriller című számának koreográfiája akár a közönség tagjait is csalogathatja, hogy csatlakozzanak. Ők leginkább napjaink és az elmúlt 20-30 év legnépszerűbb külföldi zenéire építették a nyitótáncot.

 

 

Anita és Ati

Anita és Ati nyitótáncáról készült felvételt viszont azért szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, mert valóban egyszerű korográfiával, mégis nagyon lendületes mozgással oldották meg a nyitótáncukat. Nem tudjuk, hogy volt-e tánctanáruk, de nagyon precízen összeállított a nyitótáncuk, ráadásul olyan figurák találhatóak benne (pl. Aqua – Barby Girl), amikkel más felvételekben nem találkoztunk. Ugyanakkor itt is vannak visszatérő zenék és figurák, amiket biztosan Ti is észrevesztek (pl. Benny Benassi –Satisfaction, Hofi Géza – Koós János – Ott a farka).

 

 

A fenti példákkal azt szerettük volna hangsúlyozni, hogy a násznép nem egy profi táncprodukciót, hanem Benneteket szeretne látni. Az összeállításban nagyon sok ötletet találhattok, amin már el tudtok indulni és akár néhány nap alatt össze tudjátok állítani a koreográfiátokat.

A közös ezekben a felvételekben, hogy nagyrészt olyan slágerekre építenek, amiket ismernek a vendégek és olyan mondanivalójuk van (pl. refrén szövege), amit viccesen tudnak bemutatni a vendégek számára.

A zenék összevágására vonatkozóan egy későbbi blogbejegyzésünkben fogunk néhány tanácsot és elérhető ingyenes online szolgáltatást bemutatni, addig is– ha nem értenétek a zenevágáshoz –javasoljuk  unokatesók, barátok és kollégák felkérését a zenevágásra  🙂

 

5 tipp, amitől a nyitótáncotok sikert fog aratni

 

Végezetül pedig 5 pontban összefoglaltuk, hogy mire figyeljetek, amikor a nyitótáncotokat összeállítjátok.

 

1. Ismert zenéket válogassatok össze

Tudjuk, hogy mindenkinek van olyan kedvence, vagy zenei ízlése, amit szeretne az esküvő zenevilágába bevinni. Legyen így, viszont figyeljetek arra, hogy könnyen felismerhető, „fülbemászó” és vicces zenékkel lehet igazán „bulissá” tenni a produkciót.

 

2. Ne legyen hosszabb 4-5 percnél

A fenti példákban is találkozhattatok olyan nyitótáncokkal, amik közel 10 percesek voltak. Azt javasoljuk, hogy tartsátok be a „kevesebb néha több” elvet. Törekedjetek arra, hogy az ismert zenékből a legjellegzetesebb részeket vágjátok be, amelyek mind mondanivalóban, mind zeneileg fokozzák a hangulatot.

 

3. Legyen könnyű a koreográfia

Mint korábban is írtuk, egyrészt a vendégeitek nem profi táncprodukciót várnak el, másrészt magatokat hozzátok kényelmetlen helyzetbe ha nehéz koreográfiát találtok ki. Ha még nem táncoltatok színpadon úgy, hogy közel 100-200 vendég csak Benneteket néz, akkor ne ez legyen az első alkalom, amikor élesben szeretnétek megmutatni a legbonyolultabb figurákat 🙂  Legyen könnyed a koreográfia, ami 3-4 gyakorlás után sem megy, azt nyugodtan hagyjátok el és keressetek más figurát.

 

4. Legyen a táncnak története

Nagyon sok nyitótánc valamilyen romantikus kezdéssel indul, majd egyre bulisabb zenéket összeválogatva emelkedik a hangulat. Ezzel nincs is semmi baj, sőt, így kell végig felépíteni a nyitótáncokat. Ugyanakkor a személyes véleményünk az – és ezzel lehet, hogy mások vitatkoznának -, hogy a produkció vége mégis térjen vissza a romatikázásba és kettőtökről szóljon. Ennek nagy hatása lesz a násznép körében és minden örömanya, nagymama, keresztanya és kismama megkönnyezi majd a produkciótok lezárását… 🙂 Erre találtok példát a fenti összeállításban Kinga és Zoli tánca esetén is.

 

5. Sokat mosolyogjatok és nevessetek közben

Néhány ponttal ezelőtt arról írtunk, hogy legyen könnyű a koreográfia. Ez nagyon fontos! Azért is, mert a vendégeitek nem egy ifjú párt szeretnének látni, akik a koreográfiával küzdenek, hanem két boldog fiatalt, akik élvezik az esküvőjük minden egyes percét. Ezért érdemes már a gyakorlásba is beépíteni a mosolygást 🙂 Látsszon rajtatok, hogy amit csináltok, azt Ti is élvezitek és a vendégeiteknek szól.

 

Meglepetéstánc

 

Vannak, akik a nyitótánc mellett meglepetéstánccal is készülnek. A meglepetéstánc lényege – ahogy a nevéből is következik -, hogy a násznép nem tud róla előzetesen. A meglepetéstáncban nem csak az ifjú pár, hanem a barátaik és rokonaik is részt vesznek. Viszont felmerül a kérdés, hogy lehet egy ilyen meglepetés táncot megszervezni úgy, hogy a násznép ne tudja meg, mégis közel 10-15 fő tudjon benne részt venni? Erről következő blogbejegyzésünkben olvashattok, ahol megtekinthetitek a mi meglepetéstáncunkat is, amit az esküvőnk előtt 1 héttel állítottunk össze 🙂

 

Ha sikerült elkészülnötök a nyitótánccal és szeretnéd megmutatni másoknak is, akkor küldd el a linket és elérhetővé tesszük a blogbejegyzésünk alatt 🙂 Jó gyakorlást kívánunk és egy pillanatig se adjátok fel! Erre a táncra örökké emlékezni fogtok és hetekig erről beszélnek majd a barátaitok is! 😉

 

Huhh, ha sikerült végigolvasnod blogbejegyzésünket, reméljük hogy sok kérdésre választ kaptál 🙂 Ugyanakkor biztosak vagyunk abban is, hogy merültek fel olyan kérdések, amelyek fontosak lehetnek a nyitótánc megtervezésével kapcsolatban. Nem probléma, küldj egy üzenetet Facebook-on vagy e-mail-ben és mihamarabb válaszolunk a kérdéseidre 🙂

 

Hasznosak voltak a tanácsok? További tippekért, ötletekért kövesd Facebook oldalunkat! 🙂 Inspirálódj és ötletelj, … hogy a pillanat még szebb legyen! 😉

 

Sok sikert az esküvőszervezéshez!

 

Üdvözlettel,

Kati & Sanyi