Így változtak az esküvői fotó trendek az elmúlt 50 évben

posted in: Blogbejegyzés | 0

Minden pár számára fontos döntés, hogy a legmegfelelőbb, tapasztalt és ügyes fotóst válasszák a Nagy Napra. Mára szinte magától értetődő, hogy az esküvőn több száz, akár ezer fotó is készül, amiből aztán a fotósunk kiválasztja a legjobbakat, és így is sokszor 200-300 utómunkával korrigált képet kapunk kézhez. Ez a trend azonban csak a digitális fényképezőgépek megjelenése óta kezdett elterjedni, néhány évtizede még egészen kevés jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy az emlékeket fénykép formájában őrizzék meg.

A folyamat, amin keresztül mentünk

1970-es évek:

Esküvői fotótrendek - 70-es évek

Ritkán találunk olyan esküvői fotósorozatot, amely direkt azzal a céllal készült volna, hogy az ifú párt előre beállított pózokban és helyzetekben megörökítsék. Jellemzően az ceremónia előtt vagy után készítettek egy-egy közös képet, ezzel megoldottnak tekintették az emlékek dokumentációját. Való igaz, hogy a filmelőhívásos fényképezőgépek idejében sokkal körülményesebb és időigényesebb volt a fotósorozatok készítése is.

 

1980-as évek:

Esküvői fotótrendek - 80-as évekEsküvői fotótrendek- 80-as évek

A 80-as években – amellett, hogy a pufi-ujjú esküvői ruhák Diana hercegnő által az évtized favoritjai lettek – már sűrűbben találkozunk beállított képekkel, de a környezetre még mindig nem igazán fektettek hangsúlyt. A nappaliban, az udvaron, a szomszéd házának falánál elkészített képek teljesen megfeleltek az igényeknek.

 

1990-es évek:

Esküvői fotótrendek - 90-es évek

 

A popkultúrában is egyre inkább elkezdték népszerűsíteni az esküvőket, számos film jelent meg a témával kapcsolatban. Ennek hatására az esküvői ipar egyre inkább terjeszkedni kezdett. Becsempészték az emberek tudatába, hogy fontosak a külsőségek is, nem csupán a hagyomány, így egy „valamire való pár” ad arra, hogy minőségi fotók készüljenek róluk. Innentől kezdődően gyakoriak voltak a szép környezetben beállított fotózások. Magyarországon ekkoriban nagyon népszerű volt a műtermi fényképezés, valószínűleg nincs olyan család ahol ne találnánk bordó bársony függöny előtt készült esküvői fotósorozatot ebből az időszakból.

 

2000-es évek:

Az igazi áttörést az évezredforduló hozta, amikor elkezdtek a piacon a nép számára is elérhetővé válni a digitális fényképezőgépek. Ez az esküvői fotózásban is fordulópontot jelentett, innentől kezdve ugyanis minőségben és a fotók mennyiségében nagy ugrás figyelhető meg. A digitális gépeknél már nem volt probléma ha egy-egy fotó nem sikerült – azokat egyszerűen kitörölhettük és újakat készíthettünk helyettük – ellenben a korábbi analóg fényképezőgépekkel.

A 2000-es években készült esküvői fotósorozatok már nagyban hasonlítanak a mai trendekhez, leginkább a kreativitás az, ami hiányzik belőlük.

 

Esküvői fotótrendek ma

 

(képek forrásai: https://www.bridalguide.com/planning/weddings-through-the-ages#136580)

A 2010-es évek végén járva és visszatekintve az elmúlt évtizedre, megállapíthatjuk, hogy az esküvői fotózás „kiteljesedett”. Amellett, hogy rendkívül magas minőségű képeket kaphatunk viszonylag alacsony áron, a képek készítése mára élménnyé is vált. A legtöbb fotózás ma már kreatív módon zajlik, így személyessé és élvezetessé varázsolható néhány kellék és ötlet segítségével. Egy korábbi cikkünkben mi is összegyűjtöttünk nektek néhány ötletet, amiből ihletet nyerhettek, ha még nincs ötletetek, hogy dobjátok fel a saját esküvői fotósorozatotokat.

 

Reméljük tetszett a rövid összefoglaló az elmúlt fél évszázad esküvői fotó trendjeiből! Ha kíváncsiak vagytok hasonló érdekességekre, vagy néhány hasznos tippre az esküvőtökhöz, kövessetek minket a Facebook oldalunkon!

 

Sok sikert kívánunk az esküvőszervezéshez!

 

Üdvözlettel,

Kati & Sanyi